WHOA door de ogen van WHOA-rechter Mark Bosch

WHOA door de ogen van WHOA-rechter Mark Bosch

Tijdens het recente Alles Over WHOA-evenement in Artis Amsterdam werd vanuit diverse perspectieven gesproken over de kracht, uitdagingen en toekomst van de WHOA. In deze blog nemen we je mee in de belangrijkste inzichten.

Alles Over WHOA podcast

Deze blog is gebaseerd op de eerste van de drie afleveringen van onze podcastserie, opgenomen tijdens het Alles Over WHOA-evenement op 20 november 2024. Liever luisteren? Klik dan op de onderstaande podcast player.

WHOA-rechter Mark Bosch aan het woord

Mark Bosch is raadsheer en teamvoorzitter bij het gerechtshof in Amsterdam en sinds de introductie van de WHOA betrokken bij de uitvoering en ontwikkeling van de wet. Als voormalig voorzitter van de WHOA-pool, een gespecialiseerde groep rechters die de rechtseenheid binnen de WHOA bewaakt, heeft Mark een unieke kijk op de wet en haar impact.

"De WHOA is een blijvertje. We zien dat niet alleen grote bedrijven, maar ook veel mkb-ondernemingen er succesvol gebruik van maken." – Mark Bosch

Praktijkervaringen met de WHOA

Mark blikt in de podcast terug op de eerste jaren van de WHOA. Waar aanvankelijk gevreesd werd dat de WHOA te complex zou zijn voor kleinere ondernemingen, blijkt dat in de praktijk mee te vallen. Liquidatieakkoorden waren een onverwachte, maar waardevolle toevoeging aan de mogelijkheden binnen de wet.

Samenwerking tussen rechters

Een belangrijk succes van de WHOA is de multidisciplinaire aanpak. Binnen de WHOA-pool bundelen rechters van verschillende rechtbanken hun kennis om uniforme rechtspraak te waarborgen.

"Het was een uitdaging om rechtseenheid te waarborgen in een compleet nieuwe wet, maar door samen te werken binnen de WHOA-pool hebben we dit goed kunnen borgen." – Mark Bosch

WHOA-knelpunten en de rol van de rechtbank

Hoewel de WHOA veel mogelijkheden biedt, zijn er uitdagingen:

  1. Misbruik van de wet: Rechters signaleren risico’s, zoals te lage inschattingen van reorganisatiewaarden en onrealistische scenario’s in turnaround plannen. Mark benadrukt het belang van een actieve rol van schuldeisers en deskundigen om dit te voorkomen.
  2. Kosten en toegankelijkheid: Het kostenaspect blijft een drempel, vooral voor kleinere bedrijven. Standaardisatie van processen kan hierin verlichting brengen.

Nieuwe mindset bij WHOA-rechters

Mark benadrukt dat rechters binnen de WHOA niet terugkijken, zoals bijfaillissementen, maar juist vooruitkijken. Dit vraagt om een nieuwe mindset.

"Als WHOA-rechter moet je de knop omzetten. Je kijkt niet terug naar wat er fout is gegaan, maar vooruit naar wat mogelijk is." – MarkBosch

Optimistisch over de toekomst van de WHOA

Mark is optimistisch over de toekomst van de WHOA. Hoewel er geen explosieve groei in het aantal zaken wordt verwacht, blijft de wet relevant. Hij pleit voor verdere standaardisatie en een blijvende focus op toegankelijkheid voor mkb-bedrijven. 

"Ik denk dat we stabiel blijven op ongeveer twaalf zaken per maand. De WHOA is een blijvertje en biedt veel potentie voor de toekomst."– Mark Bosch

 

Sluit u aan bij ons platform: profiteer van onze kennis en krachtige netwerk

We verzamelen best practices en delen deze met elkaar. Zo gaan we samen het proces verbeteren. Bent u zelf een professional in de wereld van herstructurering? Sluit u dan aan als sponsor of herstructureringsdeskundige en deel uw ervaringen met andere professionals.