Podcast: Ervaringen van ondernemer Martijn den Ouden met het WHOA-traject

Podcast: Ervaringen van ondernemer Martijn den Ouden met het WHOA-traject

In 2021 kwam het bedrijf van Martijn den Ouden in zwaar weer terecht. Ze kregen een grote opdracht, maar liepen tegen problemen aan in het productieproces. Hierdoor kon het bedrijf op lange termijn niet meer aan haar betalingsverplichtingen voldoen. Er werd besloten om te starten met een WHOA-traject. Inmiddels is het traject afgerond. Martijn den Ouden is hier vandaag om te vertellen over zijn ervaringen met de WHOA. Hoe heeft hij het WHOA-traject ervaren? Zou hij het aanbevelen aan andere ondernemers?

De aanleiding voor het WHOA-traject

Martijn den Ouden is mede-eigenaar van Esveco Specialties. Dit bedrijf produceert producten voor loyaliteitscampagnes van grote retailers. Denk bijvoorbeeld aan voetbalplaatjes voor een supermarkt.

Jarenlang was hij alleen betrokken als aandeelhouder, maar door de problemen van het bedrijf is hij weer fulltime betrokken geraakt. Hij vertelt over de aanleiding voor het WHOA-traject: “Ons bedrijf groeide al jaren en we hadden net een grote opdracht binnengehaald. In 2021 begonnen we met de productie van stickers met in sommige pakketjes een verrassingstattoo. Tegen het einde ging er van alles mis.”

Als donderslag bij heldere hemel

Het was een mooie en grote opdracht en het bedrijf liep goed. Maar ineens ging alles mis. “Het kwam als donderslag bij heldere hemel. We hadden de eerste levering klaarstaan, maar er was iets mis met de tattoos. Deze voldeden volgens sommigen niet aan de regelgeving. We bleven hierdoor zitten met 144 miljoen stickervellen die we niet konden leveren. Natuurlijk kregen we hierdoor ook niet betaald,” vertelt Martijn.

Op zoek naar een oplossing

Het bedrijf kwam in de financiële problemen. Martijn vertelt over wat ze in het eerste stadium hebben ondernomen: “We zijn met de klant in gesprek gegaan. Wat gaan we doen met de voorraad? Kunnen we op één of andere manier toch leveren? We hebben advies ingewonnen van advocaten. Er is gesproken over financiële regelingen en opnieuw produceren, maar een echte oplossing kwam er niet.”

Aanvraag voor een WHOA-traject

Het bedrijf had veel geïnvesteerd in de productie van de stickers, maar kreeg niet betaald. Hierdoor was de financiële last te zwaar om normaal verder te gaan. Toen de klant dreigde met beslaglegging, ging Esveco Specialties naar de rechter met een startverklaring. Na de startverklaring vroegen ze een afkoelingsperiode aan. In deze periode is beslaglegging onmogelijk.

Helaas werd er twee dagen voor de ingang van de afkoelingsperiode toch beslag gelegd. Hierdoor moet Esveco Specialties ook nog een opheffing van het beslag aanvragen. Na deze twee zittingen ging het WHOA-traject van start.

De consequenties van de start van een WHOA-traject

Een WHOA-traject is niet eenvoudig. Martijn koos met Esveco Specialties voor een besloten traject. Dat gaf meer rust binnen de onderneming. Met belangrijke stakeholders werd het WHOA-traject wél besproken, omdat de consequenties voor hen groot waren. Zo worden de oude schulden van crediteuren bevroren. Lopende verplichtingen moeten natuurlijk wel betaald blijven worden.

Voor de ondernemer zelf kost een WHOA-traject veel tijd. Martijn was vooral verbaasd over de hoeveelheid informatie die de rechtbank nodig heeft.

Het WHOA-traject verliep anders dan verwacht

“Bij het afgeven van de startverklaring voor een WHOA-traject heeft u geen idee waar u aan begint. Ik had verwacht dat het sneller zou gaan. We hadden gedacht aan 5 à 6 maanden, maar helaas duurde het veel langer. Er zijn veel onderzoeken gedaan en de afkoelingsperiode is meerdere malen verlengd, omdat we er niet uitkwamen”, vertelt Martijn.

Er moest ook nagedacht worden over een nieuwe toekomst van Esveco Specialties. Hoe gaat het bedrijf eruit zien na het saneren van de schulden? Gaat het bedrijf dan weer op dezelfde manier verder? Op dat moment speelde er veel in de wereld, van een Europese oorlog tot de beperkte beschikbaarheid van grondstoffen. Dit zorgde voor meer onzekerheid in het traject.

Veel onderhandelingen tijdens het proces

Het ging steeds minder met de onderneming. Er waren problemen met de inkoop en de financiën. Er werd veel onderhandeld over een oplossing, maar die kwam er maar niet. Iedereen was akkoord, behalve die ene grote klant. Voor dat bedrijf speelden er natuurlijk grote belangen mee.

De rechtbank startte een aspectenverzoek, wat voor nog meer vertraging zorgde. Voor een betere samenwerking met de schuldeisers is toen een observator aangesteld. Hij gaf zijn mening over het aspectenverzoek en bemiddelde tussen Esveco Specialties en de klant.

Het WHOA akkoord was niet haalbaar

Intussen werden de onzekerheden steeds groter. Kon het akkoord nog wel gefinancierd worden op de lange termijn? Door de vertraging kon er geen nieuwe afkoelingsperiode worden aangevraagd. Hierdoor werden de risico’s van beslaglegging weer groter.

“Toen hebben we besloten te stoppen met de WHOA en een faillissement aangevraagd. Hierna hebben we een doorstart kunnen maken”, vertelt Martijn.

Conclusie

Voor Martijn den Ouden is het nog vroeg voor reflectie. Hij heeft een moeilijke tijd achter de rug, maar nu gaat het weer goed met zijn bedrijf. Na een moeizaam WHOA-traject is er besloten om op een andere manier verder te gaan. Hoe heeft hij het WHOA-traject van Esveco Specialties ervaren?

Van een WHOA-traject leert u veel

“Natuurlijk wil niemand in zo’n situatie zitten, maar het is heel leerzaam. Alles komt terug in het WHOA-traject. U leert onderhandelen met stakeholders en denkt na over uw onderneming.”

Verbeterpunten voor de WHOA

“Ik heb gemerkt dat de rechtbank langzaam werkt. Dat mag van mij een stuk sneller. Ook de bedrijfskundige kennis is matig. Ik was erg blij met de hulp van de observator. Deze mag eerder bij het proces betrokken worden.”

Tips voor andere ondernemers

Heeft u financiële problemen met uw bedrijf? Overweeg dan zeker een WHOA-traject. Betrek iedereen erbij. Bespreek het met uw stakeholders, vergeet ook de bank niet en zoek mensen op die u informeren en adviseren over de WHOA.

Hoe begint u met de WHOA-procedure?

Bespreek de situatie met deskundigen zodat zij samen met u het traject aangaan. Zij kunnen u begeleiden en adviseren. Informeer uzelf over de WHOA en abonneer u op onze podcast Alles Over WHOA. Wij willen graag onze kennis met u delen, u inspireren en zorgen dat het WHOA-traject efficiënt verloopt.

Sluit u aan bij ons platform: profiteer van onze kennis en krachtige netwerk

We verzamelen best practices en delen deze met elkaar. Zo gaan we samen het proces verbeteren. Bent u zelf een professional in de wereld van herstructurering? Sluit u dan aan als sponsor of herstructureringsdeskundige en deel uw ervaringen met andere professionals.