Overzicht

Chinese eigenaar moet ADO Den Haag 2 miljoen betalen

Chinese eigenaar moet ADO Den Haag 2 miljoen betalen

De Chinese grootaandeelhouder United Vansen Sports (UVS) moet voetbalclub ADO Den Haag alsnog 2 miljoen euro betalen. Daarover had de Rechtbank in Den Haag zich eind april al uitgesproken, maar de grootaandeelhouder ging in verweer. Op maandag 5 juli bekrachtigde de Rechbank het vonnis van april, waardoor UVS is verplicht een bedrag van 2 miljoen euro te verstrekken aan ADO Den Haag.

Lees hier de volledige uitspraak in deze zaak.

Meld u aan om de volledige video te bekijken!

Bekijk volledige video

Gelukt!

je wordt automatisch doorverwezen naar de video

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen van dit formulier.

Liquiditeitstekort

Voorafgaand aan ieder voetbalseizoen moeten professionele voetbalclubs een sluiteinde liquiditeitsbegroting bij de KNVB indienen om hun licentie betaald voetbal te kunnen behouden. Medio 2020 had ADO Den Haag een liquiditeitstekort van 3 miljoen euro. UVS en haar Chinese partner Jiahua Oriental Holdings hebben hiervoor in de zomer van 2020 een liquiditeitsgarantie afgegeven. Deze toezegging hield in dat als ADO Den Haag in financiële nood zou komen de grootaandeelhouder voor het benodigde bedrag zou zorgen.

Uiteindelijk bleek 2 miljoen euro nodig te zijn om ADO Den Haag uit de financiële problemen te krijgen. Echter bleef het geld vanuit de grootaandeelhouder achterwege. Hierdoor staat het water bij ADO Den Haag tot aan de lippen. In februari lieten UVS en Jiahua Oriental Holdings weten niet langer bereid te zijn om in de voetbalclub te investeren en dat werd gesproken met potentiële kopers van de aandelen. De benodigde 2 miljoen euro zal als lening worden verstrekt aan de koper.

Bezwaar van UVS

De advocaat van UVS heeft verklaard dat haar cliënt geen plicht heeft om te betalen, omdat de lening zou worden geregeld bij het verkopen van ADO Den Haag door UVS. In maart had UVS een koopovereenkomst bereikt met de investeringsmaatschappij Cosinus Capital Group Partner. Deze transactie werd echter afgeblazen, omdat Consinus het bedrag niet aan de voetbalclub heeft verstrekt. Volgens UVS is de lening hierdoor dus niet tot stand gekomen. Ook geeft UVS aan dat zij geen partij zijn in de afgegeven liquiditeitsgarantie, waardoor er geen verplichtingen voortvloeien voor UVS.

Beslissing

De Rechtbank in Den Haag bekrachtigde op maandag 5 juli de uitspraak van april. De Rechtbank in Den Haag oordeelt dat het verweer niet is geslaagd en dat het uiterst aannemelijk is dat UVS zich op basis van een overeenkomst heeft verplicht om aan ADO Den Haag een geldlening van 2 miljoen euro te verstrekken. Uit de overeenkomst bleek niet dat het bedrag door Consinus op de bankrekening van ADO Den Haag gestort moest worden om aan de voorwaarde van de leningsovereenkomst te voldoen.

En nu?

De beslissing van de Rechtbank in Den Haag betekent dat ADO Den Haag verder kan met de procedure waarin het zoekt naar een nieuwe eigenaar voor de club. De belangrijkste overnamekandidaat is op dit moment het consortium van de Haagse vastgoedondernemers Ed Maas en Jeroen Lentze. Inmiddels aangevuld met oud-speler en -trainer Martin Jol.

Met de WHOA-procedure die de club in mei is gestart, moeten de juiste voorwaarden voor een doorstart zonder faillissement worden gecreëerd.